MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Produkcja witaminy D w organizmie jest zależna od naszego...
fot. Polina Tankilevitch / Pexels

Jak wrócić do formy wiosną? Zanim zaczniesz się odchudzać, wprowadź w życie tych 5 nawyków. Wzmocnią organizm i pomogą zrzucić kilogramy

Uzupełnij niedobór witaminy D po zimie

Produkcja witaminy D w organizmie jest zależna od naszego kontaktu ze światłem słonecznym. Dlatego w okresie jesienno-zimowym szczególnie często jesteśmy narażeni na niedobór tego związku odżywczego. A jest on niezwykle ważny, ponieważ zapewnia prawidłowe funkcjonowania całego organizmu. Wspiera zdrowy rozwój kości i zębów oraz pracę układu odpornościowego.

1000–2000 j.m./dobę (25–50 µg/dobę), w zależności od masy ciała i spożycia witaminy D w diecie, to dawka zalecana przez cały rok, dla osoby, która nie opala się z odkrytymi przedramionami i nogami przez 30–45 minut w godzinach 10-15, bez filtrów przeciwsłonecznych od maja do końca września.

Zobacz również

Sandra Drabik straciła szansę na występ na igrzyskach olimpijskich w Paryżu [FOTO]

Sandra Drabik straciła szansę na występ na igrzyskach olimpijskich w Paryżu [FOTO]

Wybuchowo! Koncern zbrojeniowy wesprze finalistę Ligi Mistrzów

Wybuchowo! Koncern zbrojeniowy wesprze finalistę Ligi Mistrzów

Polecamy

Tych chorób boimy się najbardziej. Zobacz, raport, które schorzenia nas przerażają

Tych chorób boimy się najbardziej. Zobacz, raport, które schorzenia nas przerażają

Soczysty fish burger na wyciągnięcie ręki. Smakuje lepiej niż z food trucków

Soczysty fish burger na wyciągnięcie ręki. Smakuje lepiej niż z food trucków

Kim jest ukochany Marceliny Zawadzkiej? Na brak pieniędzy nie może narzekać

Kim jest ukochany Marceliny Zawadzkiej? Na brak pieniędzy nie może narzekać